Kuvaus
Sotakarjut-tieteisroolipeli
Vuosi 2310. Maailmaa hallitsevat massiiviset hyperkorporaatiot yhdessä Yhdistyneiden Kansakuntien Federaation kanssa. Ihmiskunnan rauhaa ja turvallisuutta uhkaavat julmat muukalaisolennot ja vallankumoukselliset terroristit. Rauhan turvaamiseksi Federaatio tuottaa ihmisen ja sian DNA:sta tehokasvatettuja kloonisotilaita kärsimään Kolmannen Eksosodan kauhut ihmisten puolesta avaruuden reunamailla.
SOTAKARJUT-roolipelissä pelaajien hahmot ovat Federaation valmistamia Proteus-3 -sarjan sotakarjuja, jotka ovat vaativiin sotilasoperaatioihin tuotettuja ihmis-sika -hybridiklooneja. Pelaajahahmot kuitenkin poikkeavat tavallisista sotakarjuista. Niiden mielen syövereihin on kätketty toinen persoona, jolla on oma tahto ja muistot. Näitä piilotettuja tietoisuuksia kutsutaan troijalaisiksi. Tarkkaan valikoituun joukkoon sotakarjuja on kasvatuksen aikana solutettu mukaan tietoisuuksia, jotka ovat piilossa kloonin omien muistisiirteiden alla. Ne ovat syvällä alitajunnassa unohduksissa, kunnes ne aktivoidaan vaihe vaiheelta erilaisten aistiärsykkeiden kautta. Heränneet troijalaiset, eivät välittömästi muista keitä he ovat tai miksi he ovat sotakarjujen ruumiissa, mutta palanen kerrallaan muistot ja persoonallisuus alkavat palautua oikeiden ärsykkeiden avatessa troijalaisen tietoisuuden synaptista salausta.
Pelimekaniikka
Sääntöjen ytimenä SOTAKARJUT-roolipeli käyttää helposti opittavaa pelimekaniikkaa, jossa haastetilanteessa kerätään sopivan Ominaisuuden ja Taidon arvojen verran 10-tahoisia noppia. Kaikki nopat heitetään kerralla ja jokainen noppa, jonka tulos on 6 tai enemmän tuottaa yhden onnistumisen. Mikäli onnistumisia tulee vähintää yhtä monta kuin tehtävän Vastus, hahmo onnistuu tavoitteissaan.
Tämä värikuvitettu 328-sivuinen sääntökirja sisältää mm:
- Pelimaailman kuvaus ja fiktiivinen historia.
- Pelaamiseen tarvittavat säännöt.
- Ohjeet sotakarjujen, mutta myös ihmisten, androidien ja neljän muun hybridimallin pelaamiseen.
- Tietoa troijalaisista ja niiden taustalla olevasta Troija-projektista.
- Varusteita, aseita, drooneja, kybernetiikka ja muuta tekniikkaa.
- FSS Catharsis of Mnemosyne -avaruustukialuksen kuvaus ja käyttö tukikohtana pelissä.
- Ohjeita pelinjohtamiseen
- Muukalaisten, OBERON-tekoälyn ja ihmisten organisaatioiden salatut taustat.
- 38 valmista vihollisprofiilia.
- Muukalaisten artefakteja ja ksenoteknologiaa
Jukka Sorsa –
Kaikkien aikojen paras suomalainen tieteisroolipeli. Kuvitus on upeaa ja teksti vie toisiin maailmoihin. Epäilin aluksi ideaa sotakarjuista, mutta lopullinen peli on todella syvällinen ja saa ajattelemaan asioita.
Susanna Sulonen –
Eläväinen maailma, hyvä taustatarina ja rajattomat mahdollisuudet keksiä uusia komennuksia ja tehtäviä suoritettavaksi. Räiskinnän ja pohdinnan sekä sosiaalisten suhteiden pelaamisen määrä on hyvin säädeltävissä peliporukan mukaan ja Sotakarjujen pelimaailma tarjoaa kattavat puitteet monenlaiseen pelaamiseen. Pelimekaniikka on sopivan yksinkertainen, mutta silti myös tarpeeksi monimutkainen ollakseen kiinnostava ja hahmoa eteenpäin vievä.
Sopii myös naisten pelattavaksi ja itse varmaan elämäni parhaat ja hauskimmat pelit on vietetty Sotakarjujen parissa. Ei vaadi myöskään minkäänlaista armeijataustaa.
Viihdyttävä, monipuolinen ja varmasti yksi parhaista peleistä, mitä olen pelannut!
Petteri Turtiainen –
Ehdottomasti yksi lempipeleistäni. Tässä muutamia hyvin mieleen jääneitä asioita:
– Takaumamekaniikka sallii pelaajien tuoda hahmon taustatarinaa palasittain pelin aikana ja antaa samalla pelaajille kontrollin ottaa onnistumiset silloin, kun niitä eniten kaivataan.
– Uhkapisteet antavat pelinjohtajalle luvan heittää kapuloita rattaisiin, kun hahmoilla menee liian hyvin.
– Maailma on sopivan lähestyttävä: selkeä hyvis-pahis -jaottelu, joka pintaa raaputtamalla antaa kaikille osapuolille “are we the bad guys” tunteen.
– Pelaajahahmojen maailmaan vaikuttaa mystinen troijaprojekti, joka oikeuttaa kaikki pelinjohtajan ideat, muttei selitä mitään ennen kuin on ihan pakko.
Kaksi kampanjaa systeemillä vetäneenä suosittelen lämpimästi.