Ironspine

r„psy_1

Ironspine on Miska Fredmanin perustama roolipelien pienkustantamo, joka on toiminut vuodesta 2006. Ironspinen ensimmäinen julkaisu oli Heimot -tieteisroolipeli. Tämän jälkeen Ironspine on julkaissut neljä muuta roolipeliä suomeksi ja ensimmäiset roolipelit englanniksi ovat parhaillaan työn alla.

Jälleenmyyjät, kirjastot ja yhdistykset

Tuotteitamme on saatavilla jälleenmyyjille, kirjastoille ja yhdistyksille. Lisää asiasta voi tiedustella yhteydenottolomakkeemme kautta.

Yritystiedot

Ironspine
Y-tunnus: 20279467
Alv. rekisteröity

Yhteydenotot yhteydenottolomakkeen kautta, kiitos.

Historiaa

Alunperin Ironspine perustettiin auttamaan käytännön järjestelyissa Heimot-roolipelin julkaisun yhteydessä. Yritys siis syntyi harrasteen jatkeena ja sellaisena se on säilynyt tähän päivään saakka. Pääsääntöisesti Ironspinen julkaisemien pelien tuotannosta, suunnittelusta ja markkinoista huolehtii Miska Fredman, mutta yksittäisissä projekteissa ja tapahtumissa voi olla apuna useitakin ylimääräisiä käsipareja. Jo Heimojen julkaisusta saakka vakituisena yhteistyökumppanina on toiminut Samuli Ahokas, joka muun muassa kirjoitti Generian Legendat -fantasiaroolipelin. Hän oli myös ENOC ja Generian Legendat -roolipeleissä käytetyn Ready-to-Play -systeemin toinen suunnittelija.

Ready-to-Play

Ready-to-Play -systeemin tavoitteena oli suunnitella nopeatempoinen yleiskäyttöinen pelimekaniikka, jonka ympärille olisi tehokasta suunnitella uusia pelimaailmoja. Konseptiin kuului myös valmisseikkailu, jonka oli tarkoitus toimia pelimaailmaa syventävänä esittelyjaksona – tai “pilottina” – tuleville pelikerroille. Ready-to-Play, eli RTP, pelejä ei julkaistu muita kuin ENOC ja Generian Legendat, mutta pelimekaniikka jäi hautumaan useiksi vuosiksi. Sittemmin samaa pelimekaniikkaa käytetiin pohjana uutta Ironcore Engine -säännöstöä luodessa, joka on ollut “koeajossa” Chthonian Highways -roolipelissä.

Chthonian Highways ja Myrrys

Chthonian Highways on Ironspinelle pioneeriprojekti parillakin eri tapaa: toisaalta se on Ironspinen ensimmäinen englanniksi suunniteltu ja kirjoitettu roolipeli, mutta se on myös ensimmäinen roolipeli, joka on tehty tiiviissä yhteistyössä Myrrys-ryhmän kanssa. Myrrys on käytännössä Ironspineä ja Myrrysmiehiä edustavien suomalaisten roolipelisuunnittelijoiden ja -vaikuttajien yhteistyöryhmä. Myrryksen pääjäsenet ovat Samuli Ahokas, Miska Fredman, Jukka Sorsa, Jukka Särkijärvi ja Ville Takanen.

Astraterra

Vuonna 2014 julkaistu Astraterra oli Ironspinen ensimmäinen kokeilu joukkorahoituskanavien kautta tehtävään ennakkomyyntiin sekä lapsille sopiviin roolipeleihin. Astraterraa edeltäneet roolipelijulkaisut oli suunniteltu selvästi varttuneemmalle yleisölle, mutta Astraterra muutti tämän linjan kertaheitolla. Koko pelin suunnittelu lähti siitä, että Miska Fredman alkoi pelaamaan vanhan peli-idean pohjalta tehtyä prototyyppiä lastensa kanssa. Pelin kehityksen oheen perustettiin pelinkehitysblogi, jonka lukijat saattoivat seurata miten pelin kehitys edistyi. Astraterran ensimmäinen 500 kirjan painos myytiin loppuun alle vuodessa ja sen suosio on ylittänyt monella tapaa sen tekijöiden odotukset.

Huolimatta siitä, että alkuperäinen tarkoitus oli tehdä roolipelilapsille, pelistä tulikin myös hieman varttuneempienkin pelaajien suosikki. Astraterra siis sopii erinomaisesti koko perheen yhteiseksi peliksi tai miksei aikuisenkin peliporukan kevyemmäksi seikkailupeliksi.

Kartat ja digitaaliset julkaisut

Vuonna 2015 Ironspinen tuotanto laajentui myös roolipelikarttoihin. Aluksi kartat olivat saatavilla Miska Fredmanin Patreon-projektin kautta, mutta keväällä 2016 kartat tulivat saataville muiden Ironspinen tuotteiden ohella DrivethruRPG ja RPGnow -verkkokauppoihin. Digitaalisten tuotteiden kirjoa on pyritty kasvattamaan mahdollisuuksien mukaan ja loppuunmyydyt teokset ovat tulossa taas saataville tarvepainatettuina kirjoina.

miska_fredman_kultainen_lohikäärmeKultainen Lohikäärme

Jo alusta asti oli selvää, että Ironspine halusi tukea suomenkielistä roolipelaamista, mutta pitkän tähtäimen suunnitelmana oli myös viedä suomalaista roolipeliosaamista maailmalle. Ensimmäiset askeleen Suomen rajojen ulkopuolelle on nyt otettu, mutta tästä huolimatta Suomi ei jää taakse. Ironspine tulee edelleen jatkamaan suomenkielisten roolipelien ja lisäosien julkaisua ja tukemaan kotimaista roolipelikulttuuria eri tavoin. Tästä pitkäjänteisestä ja merkittävästä työstä roolipelien parissa Ropecon palkitsi Miska Fredmanin Kultaisella lohikäärmeellä heinäkuussa 2016.

Kultainen Lohikäärme on Ropeconin vuosittain jakama palkinto. Palkinto perustettiin 2003, ja se jaetaan pitkäaikaisesta työstä roolipelien, miniatyyripelien, korttipelien tai lautapelien saralla tai ansiokkaasta työstä pelikulttuurin kehittymisessä tai kehittämisessä.

 

 

Kommentointi on suljettu.